Serce z piernika

Grudzień to okres przedświąteczny, który nierozerwalnie łączy się zapachem pieczonych pierników. 7 grudnia uczniowie klasy III „A” postanowili wnieść troszeczkę świątecznej atmosfery i magii

w szkolne mury. Tego dnia uczniowie wypiekali pierniki. W miłej atmosferze samodzielnie przygotowali ciasto. Następnie przystąpili do wałkowania i wycinania pierniczków.

Po upieczeniu wszyscy ochoczo zabrali się do ozdabiania. Najwięcej przyjemności sprawiła nam degustacja naszych wypieków.

Oczywiście w takiej chwili nie mogło zabraknąć dyskusji dotyczącej pochodzenia tak wyjątkowego smaku pierników. Nawiązując do legendy o „Toruńskich pierniczkach” i sekretnego przepisu Bogumiła dowiedzieliśmy się, że ten niepowtarzalny smak otrzymujemy dzięki aromatowi miodu.

Ten wyjątkowy aromat, zapach i smak pozostanie z nami aż do Świąt Bożego Narodzenia.

Uczniowie klasy III „A”

z wychowawcą

dav
dav
dav
dav
dav