„Kulinarne eksperymenty”

W ramach projektu „Mój EKO-logiczny talerz” w dniach 3-4 października 2023 r. uczniowie naszej szkoły uczestniczyli w kulinarnych warsztatach ekologicznych prowadzonych przez dietetyk Agatę Szustecką.

Zajęcia odbywały się w grupach klasowych i składały się z części teoretycznej i praktycznej. Podczas części teoretycznej uczniowie poznali właściwości produktów ekologicznych i zalety ich spożywania. Dowiedzieli się, jak oznaczone są produkty ekologiczne i gdzie je można nabyć.

Podczas części praktycznej dzieci pod czujnym okiem Pani dietetyk same przygotowywały zdrowe przekąski z ekologicznych produktów. Uczniowie eksperymentowali przygotowując pasty na bazie  ciecierzycy i białego twarogu z dodatkiem ziół, papryki i pomidorów. Ta część zajęć cieszyła się największym zainteresowaniem. Dzieci z zaangażowaniem przygotowywały składniki i wykonywały kanapki. Finałem zajęć była degustacja przygotowywanych potraw.

Zdobytą wiedzę uczniowie będą mieli okazję wykorzystać w międzyklasowym konkursie na potrawę  z produktów promujących żywność ekologiczną i zdrowe odżywianie.

 

Zespół matematyczno-przyrodniczy