25 marca obchodzimy Międzynarodowy Dzień Gofra. Pierwsze gofry powstały w Belgii, podobno już w XVIII wieku. Szybko zostały pokochane przez inne kraje Europy i świata. Są bardzo popularne w USA. Ich sieć Waffle House sprzedaje w ciągu minuty 145 gofrów. W Norwegii je się je z serem pleśniowym, natomiast w Tajlandii je się je na patyku. W Polsce są równie popularne, choć najczęściej spożywa się je z cukrem pudrem, bitą śmietaną, dżemem, owocami, słodką polewą lub nutellą.
To święto nie zostało pominięte w świetlicowym kalendarzu, dlatego uczniowie kl. IIb uczęszczający na świetlicę szkolną pod kierunkiem wychowawczyń mieli okazję przygotować pyszne gofry. Dzieci samodzielnie przygotowały ciasto, a po jego wypieczeniu rozkoszowały się smakiem słodkiego deseru. Wspólne spożywanie pysznych wypieków w atmosferze radości i żartów sprawiło, że ten dzień zapisze się w pamięci uczniów jako wyjątkowe i pełne smaku wydarzenie😊
Wychowawcy świetlicy