Od najmłodszych lat uczymy się jak bardzo ważne są witaminy dla naszego zdrowia. Dlatego chcąc przygotować nasz organizm na jesienne chłody 12 listopada uczniowie klas pierwszych przystąpili do wyczarowania bogatego w wartości odżywcze soku owocowo – warzywnego.
Mając kosze wypełnione po brzegi owocami i warzywami zabraliśmy się do pracy. Nazywaliśmy owoce i warzywa przyniesione przez uczniów, omówiliśmy ich kształt i wygląd. Następnie umyliśmy je i z zachowaniem zasad bezpieczeństwa przystąpiliśmy do przygotowania soku. Poznaliśmy również budowę i sposób działania sokowirówki. W okamgnieniu owoce i warzywa zamieniały się w pyszny sok. Degustacja była udana, bezpieczeństwo zapewnione i dużo radości
z wykonanej pracy. A co najważniejsze! Degustacja wspólnie z rówieśnikami zachęcała do wypicia dużej ilości soku, a tym samym dużej ilości witamin.
Renata Niedziółka
Sylwia Dziudzik