Uczniowie naszej szkoły przygotowali gazetkę „Ukryte źródła cukru..” propagująca zdrowy styl życia. Warto podkreślić, że istnieją dwa rodzaje cukrów: występujący naturalnie i produkowane przez człowieka. Cukier naturalny występuje w owocach, nabiale, w warzywach i zbożach. Jest to cukier zdrowy , nieszkodliwy dla człowieka. Z kolei cukry sztuczne, wyprodukowane i dodane do żywności przez człowieka to te, których należy unikać. Nasza gazetka informuje ile kalorii znajdziemy w znanych i często kupowanych produktach spożywczych. Nie zdajemy sobie sprawy, że cukier w dużych ilościach znajduje się nie tylko w słodyczach, deserach i napojach, ale nawet w pozornie zdrowych produktach. Należy go unikać ze względu na ryzyko nadwagi i problemów zdrowotnych. Dlatego pojawił się pomysł, aby przedstawić jaką zwartość cukru można znaleźć w produktach spożywczych chętnie jedzonych przez dzieci. Pod każdym produktem znajduje się ilość cukru w nim zawartego przedstawionego za pomocą kostek cukru. 1 kostka oznacza 5 gram cukru.
Cukier dodany w żywności jest niebezpieczny:
– doprowadza do otyłości, sprzyja wzrostowi masy ciała,
– zwiększa ryzyko insulinoodporności i cukrzycy, miażdżycy,
– zwiększa ryzyko chorób układu krążenia i nadciśnienia,
– jest związany z zaburzeniami poznawczymi jak demencja i choroba Alzheimera,
– wpływa negatywnie na stan jelit i powiązaną z tym odporność,
– prowadzi do objadania się i uzależniania,
– wpływa niekorzystnie na nasz wygląd, skórę,
– osłabia układ odpornościowy.
Polak współcześnie spożywa aż o 12 kg cukru przetworzonego w przetworach i napojach niż 10 lat temu. W efekcie trzech na pięciu dorosłych Polaków ma nadwagę, a co czwarty jest otyły. Tymczasem nadwaga i otyłość są przyczyną wielu chorób, także śmiertelnych. Warto zastanowić się jakie produkty są najlepsze dla nas i zacząć czytać etykiety na produktach.
A.Konieczna