DLACZEGO WARTO JEŚĆ WSPÓLNE POSIŁKI?

ZACIEŚNIENIE WIĘZI

ROZWÓJ KOMUNIKACJI

PRAWIDŁOWE NAWYKI ŻYWIENIOWE

POZNAWANIE NOWYCH SMAKÓW

KULTYWOWANIE TRADYCJI

WYŻSZE KOMPETENCJE SPOŁECZNE DZIECI

WIĘKSZA STABILNOŚCI EMOCJONALNA I ODPORNOŚĆ PSYCHICZNA

W pośpiechu dnia codziennego coraz rzadziej jemy razem z rodziną. Każdy ma swój plan dnia, zajęcia, rodzice często pracują do późna. Trudno w tym wszystkim znaleźć czas na celebrowanie śniadania czy obiadu. Zachęcamy jednak, by choć jeden posiłek dziennie zorganizować tak, by wszyscy usiedli do stołu, odłożyli telefony i nie musieli nigdzie się spieszyć. Taka forma wspólnego spędzania czasu przynosi ogromne korzyści całej rodzinie i ma pozytywne oddziaływanie na rozwój małego dziecka. 

Zacieśnianie więzi

Wspólny posiłek to nie tylko jedzenie. To świetny czas na to, żeby porozmawiać, opowiedzieć swój dzień, zapytać co wydarzyło się w przedszkolu. Można podzielić się swoimi uczuciami, pośmiać, poprosić o radę. Nawet jeśli Twoje dziecko jest jeszcze bardzo małe i nie bardzo może „porozmawiać”, to może przysłuchiwać się rozmowie i chłonąć atmosferę miłości, zrozumienia i empatii, która powinna panować w rodzinnym domu. 

Warto włączyć dzieci w przygotowanie posiłków. Nawet roczne dziecko może pomóc wyjąć coś z szafki albo spróbować umyć warzywa. Starsze dzieci mogą nakryć do stołu a po posiłku z niego posprzątać. To uczy współdziałania i samodzielności, dziecko dzięki temu docenia też pracę, którą wykonują jego rodzice. 

Rozwój komunikacji

Dzieci, które jedzą posiłki z całą rodziną zwykle lepiej radzą sobie później w szkole. Dzięki przysłuchiwaniu się innym a potem włączaniu w rozmowę rozwijają zdolności językowe, poznają nowe słowa, poszerzają wiedzę. 

We wspólnych rozmowach ważna jest też kwestia funkcjonowania w pewnej społeczności. Dzieci uczą się, że należy słuchać innych, że nie powinno się przerywać, że warto wyrażać swoje zdanie w sposób, który nie krzywdzi drugiej osoby. 

Prawidłowe nawyki żywieniowe

Dobre nawyki wyniesione z rodzinnego domu zostają z dziećmi na zawsze. Jeśli Wasza rodzina je zdrowo, dba o zbilansowane, różnorodne posiłki, to warto zaszczepić takie nawyki w dziecku od wczesnych lat. Dzieci najwięcej uczą się przez obserwację i samodzielne próby. Maluch powinien mieć możliwość smakowania różnych rzeczy ze stołu, bo na pewno chętnie będzie sięgać po produkty, które je mama, tata czy starsze rodzeństwo. 

Wspólne posiłki, podczas których prowadzi się rozmowy, spędza razem czas, sprzyjają utrzymaniu prawidłowej wagi ciała. Zwykle podczas takich posiłków je się wolniej, dłużej gryzie. Dzięki temu jest się w lepszym kontakcie ze swoim ciałem i można nauczyć się rozpoznawać, kiedy jest się sytym. 

Poznawanie nowych smaków

Rodzinny posiłek to idealny moment, by zachęcić dziecko do próbowania nowych smaków. Oczywiście nic na siłę, ale widok innych jedzących coś nieznanego może być świetną motywacją do zostania kulinarnym odkrywcą. Nie przejmuj się, jeśli za pierwszym razem maluchowi „nie podejdzie” batat, brokuły czy cukinia. Widując je na stole i obserwując innych, dziecko ma szansę sięgnąć po nie kolejny raz. 

Kultywowanie tradycji

Czas przy stole z rodziną to również dobry moment, by pokazać dziecku potrawy, które przechodzą z pokolenia  na pokolenie, chleb, który piekła babcia albo ogórki kiszone z przepisu wujka. W czasie podróży można poznawać tradycje kulinarne różnych regionów i narodów. Coraz częściej zamawiamy jedzenie z dowozem lub kupujemy gotowe dania. Przygotowanie posiłku od zera to dobry czas na naukę. W ten sposób pokazujemy dziecku skąd wzięło się jedzenia na naszym stole. Z czasem pomoże mu to też w nauce samodzielności. Będzie wiedziało jak zrobić sobie kanapkę a gdy będzie starsze, usmażyć jajecznicę czy ugotować zupę. 

Wyższe kompetencje społeczne dzieci i młodzieży

Dzieci, które często jadają posiłki z rodziną, mają większe szanse na rozwinięcie bogatych umiejętności społecznych. Takie posiłki stanowią dla nich ćwiczenie zachowań kulturowych i społecznych, które pozwalają im zdobyć wiedzę, co należy robić a czego nie, zarówno przy stole jak i w innych kontekstach społecznych. 

Ponadto dzięki wspólnym posiłkom rodzinnym dzieci uczą się, że wspólne jedzenie oznacza dzielenie się i zdolność do kompromisu. Dzisiejsza tendencja, by każdemu przygotowywać tylko to, co lubi, powoduje, że dzieci nie poznają nowych potraw i smaków oraz uczą się kierować w życiu swoimi zachciankami. 

Większa stabilność emocjonalna i odporność psychiczna dzieci

Wspólne jedzenie posiłków wpływa także korzystnie na zdrowie psychiczne. Wspólne rytuały tworzone przez rodziny w trakcie posiłków rozwijają poczucie jedności, tożsamości i więzi, pomagają ustabilizować życie rodzinne, tworząc pewną tradycję, chroniącą dzieci przed zaangażowaniem się w zachowania wysokiego ryzyka.

Jak to zorganizować?

Oczywiście zorganizowanie codziennych posiłków rodzinnych nie jest łatwe: często będzie to wymagało dostosowania harmonogramów zajęć poszczególnych domowników, pewnego dodatkowego wysiłku, być może rezygnacji z czegoś mniej ważnego, ale wszyscy, którzy podejmują ten wysiłek potwierdzają, że warto to zrobić. Jeśli okaże się, że niemożliwa jest wspólna kolacja, to może uda się śniadanie – nawet jeśli będzie wymagało to nieco wcześniejszego wstawania. Zauważalną korzyścią z tego, że cała rodzina pojawia się na rodzinnej kolacji jest fakt, że umożliwia to w naturalny sposób ustalić czas powrotu wszystkich domowników do domu. 

Aby posiłki rodzinne przyniosły zamierzony pozytywny efekt, warto zadbać o to, by przebiegały one w sympatycznej atmosferze. Jeśli atmosfera jest napięta, wszyscy są poirytowani, trudno będzie o wytworzenie pozytywnych więzów. Do stołu rodzina siada nie tylko po to, aby wspólnie zjeść, ale także, aby się spotkać, porozmawiać, być razem. Nerwowość i pośpiech mogą popsuć nastrój. Dlatego do stołu powinniśmy zasiadać zostawiając z boku wszystko to, co nie dotyczy rodziny. Ten czas przeznaczony jest na wspólny posiłek. Telewizor, smartfony, komputer mogą poczekać.