Bardzo często mówi się, że jakość żywienia dzieci pogarsza się wraz z ich pójściem do szkoły. Zdarza się, że uczniowie wybiegają rano z domu bez pierwszego śniadania, o drugim zwyczajnie zapominają, a do ich diety wkradają się słodkie napoje i batoniki. Nabywanie prawidłowych nawyków żywieniowych od najmłodszych lat to podstawa zdrowego, aktywnego życia. Z taką myślą powstał unijny „Program dla szkół”, który w kraju realizuje Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa.
W ramach „Programu dla szkół” do placówek oświatowych dostarczane są zdrowe produkty o naturalnym smaku. Uczniom przekazywana jest też wiedza na temat odpowiednio zbilansowanej diety, pochodzenia owoców, warzyw i produktów mlecznych. W ramach uczestnictwa w Programie nasza szkoła ma zawartą umowę z dostawcą/dostawcami dostarczającymi owoce i warzywa oraz mleko i produkty mleczne, które następnie są udostępniane dzieciom w klasach I-V.
Głównym celem programu jest zmiana nawyków żywieniowych u dzieci. Urozmaicenie ich diety w warzywa, owoce oraz produkty mleczne na odpowiednio wczesnym etapie dorastania pozwala przyzwyczaić się dzieciom do ich smaku – i po prostu je polubić! Przekazywanie zdrowych produktów to jednak nie wszystko – ważne jest, aby wyjaśnić uczniom, dlaczego zdrowa dieta jest ważna i skąd pochodzą zdrowie produkty – jak są uprawiane i produkowane.
Każda szkoła uczestnicząca w programie oprócz udostępniania dzieciom produktów realizuje zgodnie z wytycznymi MEN co najmniej dwa razy w semestrze specjalne działania edukacyjne. Przygotowane został specjalne materiałów edukacyjnych, które wspierają zarówno nauczycieli, jak i rodziców w kształtowaniu zdrowych nawyków żywieniowych u dzieci.
Poradnik dla nauczycieli (1)-2
Więcej o projekcie na https://www.programdlaszkol.org/
A. Konieczna